Friday, 26 December 2008

the whole orientation week and..analytical Nasi Tumpang..?

17 Dec:Kat jadual kata ada 2 session 10-12 & 2-4..Tapi entah kenpa masa aku sampai pukul 10.30 tu rupenye orientation dah start at 9.00 lagi!Damn it! So there was no 2session,maybe sbb xramai student.Leturer dah start lecture,aku yg amat malu nak interrupt masuk tgk dah penuh terpaksa ke class sebelah amik kerusi!Depan senior laki pulee..BGS TEH!
Activitynya;I missed for the first one hour lecture,the rest is about the faculty,do's and dont's,grooming ect ect,sesi suai kenal (lagi..huh..buhsan) kena introduce in english plak..my group first to be.Lepas break sambung tour to our faculty(kitchen for culinary,restaurant,hotel room,receiption service for hotel mngmnt,and nothing for tourism mngmnt!)
Then,balik!

18 Dec:Dtg awal sikit.tu pon berlari2 kau!Activity,mostly buat benda yg sama but more enjoyful with Dr.Aris(the dean of Mass Comm-what the hell is he doing with us uh?.xpela asalkan ade org sudi lyn kiteog).Again,introduce ourself to him.Playing some quiz student to student question and answer.And playing Chinese Whisper(yg bisik msg tu then msty salah-kelaka giler.best wpon mainan tu common).
While we all were playing one of the student amik pic activity kiteorg and dr aris tnya sesape ade facebook etc,aku g angkat tgn then..haa..kena wat facebook utk our batchnye faculty with the pictures tu..huh!(tp xbuat smpi arini pon).Di akhiri dgn ucapan happy new yr,merry xmas,jumpa thn dpn.Dr.aris kate kiteorg cuti till january..(yeah rite!we'll see)

19 Dec:Hari penting utk key in ptptn(student kena wat sndri).So,I came early that day.8.45 dah smpai quite rushing.When i arrived there were just 3guys.Tunggu kat basement(cafe).Keluar plak tggu kat depan.Sume dah sampai tnya pejabat dorg kata the officer yg pgg our documents will come at afternoon!(bullshit!!).Tak kan nak melangut tgk langit n org lalu lalang kat sini kan samapi tghari.So,lepak2,borak2 ngan bdk2 ni kejap ,Eira ada assignment suh tggu die.Dah abis tu ikot eira ke Giant Mall dgn Hana,Ikin,Hada.Balik lewat sbb gi umah fathy die sampaikan berita sedih n terkejut dia tuh.Ayah die tlg anta (thanks uncle!) sbb dah xlarat sgt!
What a wasting day lah!Wasting my energy yg tak seberapa ni and duit tambang!

Weekend dok umah jee..Tggu LonelyInGorgeous xdtg pon.Lupa nak cite.Masa dok lepak kat Giant Mall tu ada trima text dr KLMU,but ingt text bodo2 je.The next day tgk balik rupanya!

"Klas hospitality & Tourism intake Dec akan bermula Isnin,10am.Amik jadual kelas pukul 9.30am!!(huh??!!WHATTHEFUCK?!) Dr.aris kata cuti mana satu ni..Aku xpela.Bdk2 yg dah blik kmpng xke rugi tambang dorg!Sorg member ilang phone sure xdpt text kan?
Then,hari ahad gi beli kemeja putih kat DFO je,dkt dan sng!Dan kasut skali,slack xde saiz..hehe!

22 Dec:Dgn baju yg agak formal(faculty kiteorg wajib pki kaler taik cicak-Black&White),tp kasut buh dlm beg je),ingatkan dah kena register ke apa sume.Pas jumpa En.Hasnol die explain2 and amik jadual(rupenye jadual sambungan orentasi jek!sengal!) then gi lah 'class' tu di banggunan belakang,Havela lavel 8(lavel faculty kiteorg).

Lecturer discuss pasal Analytical thinking and asked us to form a groups.
Kami disuruh buat pasal 'local food' dan gunakan analytical thinking tu(consist of background product/food,strengh,weakness and speciality).Nanti kena presen kat depan.
My group's member is Adam,Salman,Ruby and me.Aku suh Adam la jd leader.Die tu bnyk mulut skit.aku si gabra!hehe..Nama group "The F Word",sempena rancanagn masakan di UK dulu.Antara makanan yg dipilih Rendang,laksa johor by ruby,nasi kukus-adam,nasi lemak-salman and me-kelantanese food either nasik dagang or nasi tumpang!

Diorang ni xkenal nasi tumpang.Eventhough bila bgtaw class pilihan kiteorg semuanya termasuk lecturer tu..'APAA?HAA?!'Ish,ish,ish!
Pas mkn kat maple kiteorg gi cc n aku tunjuk dorg rupenye nasi tumpang tu.Dorg terpegun dan bersetuju.Let's do it!

Sume beredar aku balik ngan adam(sbb die duk KJ jgk.jgn bnyk tanya ok!)
Ptg ke malam aku dok cari info(xbnyk sgt pasal nasi tumpang nih.ada jgk yg serupa-indon pnya).
Nak tanya mami cam letih je.Jadi,aku tanya makcik ku di klate.Die crite lah sejarahnya tu dgn ayat2 yg sungguh klaka!
Malam tu adam n salman online.Kiteorg YM bincang2(padahal lecturer xbg gn sms,email,or ym ni,tahla.Tp kiteorg slumber aja..).Salman print pic nasi tumpang.

23 Dec:Class kol 8am woo!Aku dah xmo pakai formal,aku pakai jeans lg taw.Dgn dress labuh putih+dlm itam.
Aku sampai seminit awal camtu,adam on time la juge.(ingtkan nak gerak skali,tp die bgn lambat plak!sengal!)

Daripada 5groups 4je tinggal.!Lg satu group xnampak muke.Lecturer bg kertas mahjung kiteorg tulis.Undi kiteorg yg ke-3 to present.
Lepas satu per satu group present kiteorg menanti dgn debar dlm confident(konon!tgk la mng ke tak!)
Tak berharap sgt pun menang,asalkan kiteorg puas hati bila present nnt!
Sampai group kiteorg aku intro about the product background,yg lain amik masing2 but still aku jgk yg kena explain bnyk..Mgkin sbb aku yg paling tahu kan.So xpelah.Panas jgk lah perbincangan.Lecturer ada bahas jgk.Tp ok.Then die kata our product has no weakness tp knp xdi marketkan.Kalu dijual mesti saleable!

Lupa nak ckp.Group first buat Ikan Talam Masin (specialnya die guna tulang ikan tu.pelik jgk.google la sndri!).Second group buat Asam Pedas(so common,sedihnya sorg group member pon xpnh mkn asam pds tu!huh!)Lepas kiteorg,the last group buat Lontong(maksud lontong sendri pon tak tahu!haih!)
Bial di'discuss2' lecturer bg menang kpd group first-yg buat Ikan Talam Masin!
Xpelah diorang pon mcm bgs.The food pon mcm unique!
Kiteorg mmg puas bila present.The cooperation with all the group member so enjoying!

Balik tu lepak di EON,besama group yg menang tu.
xmakan,xminom hanya berbual2.Sakat-menyakat.And gossipping.


from left;tak ingt nama,
Shukrin(leader group yg mng-tgh buka hadiah),
xingt nama.Right;Ruby


Berbual2 kosong.
tu hadiah cam bungkusan
maggi mee perasa ayam jee..haha!

(xcaye besarkan.hehe..)

Adam dan Shukrin..

Dah puas berbual,kiteorg balik..Sprti biasa aku balik ngan adam je.huhhu.
The next two days no 'class',Jumaat ada from 4-6pm.So i xpegi takot nnt xsempat ke kenduri kahwin kak ratna &abg fizan..

3 comments:

fartea said...

assg yg agak menarik,
presentation pertama ko eh?
msty gigil satu badan haha

aku bace orientasi ko nie pun
dah boley rasa penat nye macam mana
huhu

*kirim salam kt Adam eh HAHA :P

Olpicture said...

mr lonely in gorgeous datang la during the weekend... tapi haprak la pukul 11pagi tak mandi lagi, orang pun ada agenda lain la jugak... hehe...

i notice you have talent for writing la teh! it's honest and ada gaya bercerita! keep it up! presentation tak bagus ke? sebab Nasi Tumpang tu boleh menang tu!

♥corcraze♥ said...

fathy:urm..xde la first present or assg kot sbb ni masih lg orentasikan..kire pre kot

haha..xde la gigil sgt kot sbb 1st day orentasi mmg begegar kot!!haha!
agak ah mmg kepenatan kot!

jahat ko faty!ok2 akan ku kirim salam mu..
nak bekenalan pon bole juge..

olpicture:org dah mandi la and selalunya lepak dlm bilik tghari baru turun.

hah..talent?
yeah right..
ok lah presentation..
i am so satisfied with what i've done!
cume xde rezeki kot..