Tuesday, 20 January 2009

..Jump Stab ...and Salad Rice..

Two,three weeks ago semasa my bro kat uk tu balik sini for 2weeks,and dia and wifey+baby tido di KJ,one evening tu my mom nak buat kuih..
Pilihan kuih of course lah kelantan punya kan..Kuih Lompat Tikam!
Kalau di translatekan jadi,'Jump-Stab'..
Nak memperkenalkan kat menantu dia.(sesi suai kenal makanan k'tan dgn menantu,eh..?)

That day juga member fzal yg cameraman-rambo tu singgah lepak ngan fzal and lunch skali..
Lunch lambat,dah kenyang gile terpaksa plak di 'jump-stab' oleh my mom!


Lompat Tikam(Jump Stab) consist of;
Glutinuous Rice(red),Rice Flour,Santan and Gula Melaka..


and here's my Jump Stab model!
Ehehe..

Gud job kak tie!

----------

Selang brape hari plak,dah xingt bile sbb agak lama laa..
That day sume bersiap2 utk buat nasik kerabu..
Nak jemput pengantin baru makan ni..(baru lg ke erk..hehe)
The pengantin tu is actually Kak Tie punya kakak-Kak Ratna & Abg Fizan..
While i was cleaning my room and the house,papa and my bro yg kena potong-memotong ulam2..
ehehee..ok jgk potongan dorg yek..


Nasi Kerabu pure Kelantan..

Ahli2 nasi Kerabu ni;Nasi,Tumis,Kerisik,kerabu/salads (consist of-kacang panjang,taugeh,bunga kantan,timun,daun kesum etc etc..),ayam goreng,ikan salut tepung,telur masin dan tak sah kalu xde budu(biar ade wpon xmakan..ehehe!)

Semua makan dgn penuh berselera(walaupun xikut procedure..hehe),ada yg tambah nasik,tambah kerisik dan juga telur masin..hehehe!!
pengantin yg dtg pompuan je,yg lelaki kena g keja on weekend..cian..
so xpelah kite kirim je yee..

3 comments:

fartea said...

sejak kebelakangan nie aku rase blog ko penuh dgn makanan jer hehe

kak t said...

yum yum!!

♥corcraze♥ said...

hahhaa..
ape slhnye fathy!
bnyk g akn di masukkkan!
btol kak tie~!